In deze blog vertellen we je de basisregels van het suppen en delen we handige tips & tricks.

Wat is suppen?

Je hebt vast al wel eens ooit iemand voorbij zien komen op het water met een SUP. SUP staat voor Stand Up Paddling, waarbij je met een board en een peddel voortbeweegt op het water. De watersport is ooit ontstaan in Hawaii, maar begint ook in Nederland steeds meer terrein te winnen. En dat snappen we helemaal, met zo’n waterrijk landje zijn er vele mooie plekjes om te suppen. Maar hoe moet je suppen? Dat gaan we je in dit artikel uitgebreid uitleggen!

Hoe moet je suppen? De 1e keer op een board

Allereerst iets over de uitrusting; je hebt een board, een enkelkoord en een peddel. Als beginner zal je voornamelijk te maken hebben met een allround board: deze SUP boards zijn breder en dikker, om stabieler op het board te kunnen staan. Voor geavanceerde suppers zijn er zelfs speciale ‘raceboards’. Een ander belangrijk onderdeel is de peddel; deze is in lengte verstelbaar. De vuistregel is hierbij je lichaamslengte + 20 centimeter = de lengte voor je SUP peddel.

Hoe moet je suppen

Wanneer je voor het eerst gaat suppen is het aan te raden om dit op kalm water te doen (zonder golven of teveel boten in de buurt). Het is het makkelijkste om te starten op je knieën, om gewend te raken aan het board. Zo kan je gelijk de basistechnieken oefenen met de peddel, zoals versnellen, afremmen en draaien.

Heb je jouw balans gevonden? Zet dan voet voor voet naar voren en probeer te staan. De peddel is hierbij jouw hulpmiddel om je balans te houden. Vervolgens is het tijd om de basistechnieken toe te passen wanneer je staat. Begin vooral rustig aan met suppen, de snelheid en zekerheid komt vanzelf.

Tips & tricks suppen

• Zorg ervoor dat je voeten altijd naast elkaar staan op het SUP board.
• Buig je knieën lichtjes tijdens het suppen, let er wel op dat je rug recht blijft.
• Suppen doe je met gestrekte armen, zo haal je de kracht uit je bovenlichaam.
• De sup peddel heeft een voor- en achterkant. Je moet de holle kant naar je toe bewegen voor de meeste kracht.
• Voel je dat je gaat vallen? Spring dan naar de zijkant van je SUP board, zo voorkom je dat je op het harde board terechtkomt. 

Sup huren of sup les?

We hopen dat je na het lezen van bovenstaande tekst helemaal zin hebt om zelf op een sup board te stappen! Zo kan je bij E-FLOW een sup board huren voor 1 uur, 2 uur of 4 uur en dan heerlijk de Maasplassen op. Wil je graag wat begeleiding bij het suppen? Ook dat is mogelijk! In onze sup introductieles leer je in 60 minuten de basisvaardigheden om te kunnen suppen.

error: Content is protected !!